Sadržaj

Ovog proljeća, adidas® je predstavio kolekciju Always Been, Always Original! Ova posebna kolekcija inspirirana je i kreirana s ciljem da proslavi evoluciju, raznolikost i moć žena. Kolekcija slavi sva prošla, sadašnja, ali i buduća dostignuća svih snažnih žena.

Šarena Always Been, Always Original kolekcija nadahnuta je stvarnim, snažnim, raznolikim i prije svega originalnim ženama. Talentiranim ženama, ženama koje žive svoje snove, imaju viziju i same kreiraju bolje sutra. Uvijek jedinstvene, uvijek #žene!

Ovim povodom, kreirana je kampanja sa originalnim, talentovanim ženama u preko 20 zemalja svijeta. U saradnji sa The Athlete’s Foot BH , adidas® predstavlja tri talentovane mlade umjetnice iz Bosne i Hercegovine:

Maja Topčagić: Fotografija je moja strast

U ovoj kampanji, Maja Topčagić ima dvostruku ulogu: ona je fotograf, ali i svoj model!

Maja je art + fashion + portrait fotografkinja. Rođena je u Bihaću, a sada živi i radi Sarajevu. Po struci je profesor matematike i informatike. Ljubav prema fotografiji počinje 2009. godine kada je dobila svoj prvi digitalni fotoaparat. Majin rad je osvanuo na mnogim naslovnicama knjiga i magazina širom svijeta. Njen rad je prepoznao njujorški Huffington Post, britanski Daily Mail, Adobe, glumac Ashton Kutcher, Canon Europe koji je 2018. napravio dokumentarac o njenom “Freckled” foto projektu, te je proglašena kao druga najbolja fotografkinja na svijetu prema portalu topteny.

Maja kaže: “Umjetnost me pokreće. Fotografija je moja strast. Stvaranje me čini živom. Fotografija je način da se izrazim i ostavim svoj trag u svijetu. Svaka od nas tri je unikatna na svoj način i željela sam da kroz ove fotografije doživite kreativnu energiju koja nas spaja”.

Street-art umjetnica Marija Tica Kovačević (MoveRama)

Marija je odrasla u Valjevu, sa trenutnom adresom u Bijeljini. Diplomirala je na Fakultetu za dizajn u Beogradu, gdje se upoznala sa umjetnošću izrade grafita. Stencil art tehnikom slikanja se bavi od 2009. godine. Pored slika, radi digitalne ilustracije, kao i murale. Imala je preko petnaest izložbi u zemlji i regionu, od kojih su tri samostalne. Autorica je preko dvadeset murala i grafita u Sarajevu, Valjevu, Beogradu i Bijeljini. Nagrađena je sa Behance Coin-om za najbolji dizajn 2017. godine u Bijeljini.

Žene i priroda su njena glavna inspiracija. Poznata je po izradi portreta žena sa geometrijskim elementima. U ovoj kampanji Marija se nalazi ispred murala na Grbavici u Sarajevu, koji je naslikala u sklopu Fasada Festa 2021. godine.

Ena Smajić-svestrana nada DJ scene u BiH

Ena Smajić je djevojka avanturistickog duha, koja je uvijek u pokretu. Ljubav prema muzici je bitno odredila njen život, još od vremena kada je svirala klavir u muzičkoj školi.

Enina druga ljubav je sport. Deset godina je aktivno trenirala golf i osvojila drugo mjesto na svjetskom prvenstvu! Za sebe kaže da je dijete planine, jer se cijeli život bavi skijanjem, a tu su i planinarenje, trail trčanje, alpinizam, turno skijanje i biciklizam. Ena je studirala u Dublinu u Irskoj, gdje je počela nastupati kao DJ. Nakon toga, magistrirala je digitalni marketing u Madridu i vratila se u BiH, gdje redovno nastupa.

“Dok nastupam osjećam atmosferu i energiju publike, što me čini posebno sretnom. Umjetnost je bitan dio mog života. Pored muzike uživam fotkati svoja putovanja, avanture i detalje iz svog života. Svaki dan mi je drugačiji i potrudim se zabaviti na svoj način. Trenutno najviše uživam provoditi slobodno vrijeme u prirodi. Tu pronalazim mir, snagu i inspiraciju za muziku i posao. Volim posmatrati izlaske i zalaske sunca u prirodi na razlicitim atraktivnim lokacijama”, kaže Ena.